Pékszakma
A pék
A pék (sütő) szakma gyakorlói képesek sütőipari termékek önálló előállítására. A műhelyüket pékségnek nevezik, amely általában árusítóhely is szokott lenni. A pékségek elmaradhatatlan kelléke a kemence, amelyet sütésre használnak. A pék Magyarországon szakmunkás szintű képesítés; 5 év szakmai gyakorlat után mestervizsga tehető belőle.
A pékek által készített termékek:
kenyerek
fehér
félbarna
rozsos
adalék anyagokat tartalmazók
fehértermékek vagy finom pékáruk (zsiradéktartalmuk alapján csoportosítva)
vízes tésztából
tejes tésztából
dúsított tésztából
tojással dúsított tésztából
omlós tésztából
leveles tésztából
egyéb termékek
gyógykészítmények
tartósított termékek
Pékség középkori ábrázolása
A pék munkája
átveszi, majd tárolja a nyersanyagokat (liszt, élesztő, fűszerek, esetleg töltelékek);
az igények alapján meghatározza a tésztakészítési folyamatot (technológiát), és ennek megfelelően előkészül;
kovászt készít, és azzal elkészíti a tésztát, majd pihenteti a szükséges ideig;
a tésztát adagolja, formázza, megtölti, felületkezeli;
megsüti a termékeket, és ellenőrzi azok minőségét;
megfelelően raktározza, és kiszállítja a termékeket.
További információk:
Pék gyűjtőoldal
Magyar Pékszövetség